Botontkalking en Artrose

Botontkalking en artrose
Botontkalking en artrose komen allebei bij ouderen voor, maar zijn niet hetzelfde. Bij artrose neemt de dichtheid van het bot onder het kraakbeen vaak toe als reactie op het kraakbeenverlies. Bij botontkalking wordt het bot juist brozer.

Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en dunner en zachter wordt. Dit proces kan in alle gewrichten optreden. Maar er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt, zoals nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en grote teen. Deze aandoening komt relatief vaak voor, ongeveer één miljoen mensen in Nederland hebben artrose.

Kraakbeen wordt steeds slechter
Artrose is een chronische aandoening en verloopt langzaam progressief: dat wil zeggen dat het niet over gaat en langzaam erger wordt. Na verloop van tijd gaan de botten over elkaar heen schuren. Het bot probeert de schade te herstellen door dikker te worden. Aan de rand van het gewricht vormen zich puntige, benige aangroeisels, Vaak is de kwaliteit van het kraakbeen al enige tijd achteruitgegaan voordat u klachten kreeg. De internationale naam van artrose is osteoartritis.

Symptomen zijn stijfheid (met name ‘s ochtends) pijn, bewegingsbeperking en instabiliteit van het gewricht. Soms zijn gewrichten ontstoken. Artrose is niet te genezen. Artrose kan ontstaan en verergeren door een verkeerde stand van voeten of knieën. Als therapie kan er een orthese of  corrigerende zolen worden vervaardigd om de klachten te verlichten.